Furefolks egne

Siden efteråret 2016 har vi selv skrevet en lang række melodier og tekster. De præsenteres her og må godt bruges, hvis du angiver kilden. Det hele er stadig i støbeskeen. De indspilninger, du kan høre, øves og forbedres hele tiden, og vi indsætter løbende det, der lyder bedst. Herunder til venstre ses et billede af komponisten til de allerfleste af vore egne sange: René Giannini. 

“Aleppo”. Det skar os alle i hjertet at måtte se passivt til ved juletid 2016, mens Bashar al-Assads soldater erobrede Syriens største by, en af verdens ældste, fra de frie syriske styrker. Tusinder af døde og fordrevne endnu en gang! Og det hele startede med, at folk – med de unge og børnene i spidsen – forærede soldaterne blomster og foreslog demokrati og øget respekt for menneskerettigheder. Vi skrev en sang om det, men ville inderligt ønske, vi kunne have gjort mere. Sangen er tilegnet Abdulkafi Alhamdo, “Engelsklæreren”, der modigt rapporterede fra ruinerne i de sidste timer i det frie Aleppo. Sangen hed oprindeligt “Bag Bjergene”.

Aleppo sang

Bag_bjergene

“Alle Kan Vist Se Det”: Vi har alle sammen prøvet det, eller vi har kendt nogen, der har: Båret på en hemmelighed, der var for ond og stor til, at man kunne dele den med andre. 

Alle_kan_vist_se_det

Alle_kan_vist_se_det.text

“Amagerbrogade” Lidt slidt, men på vej til en renovering, der skulle give cyklister og fodgængere bedre kår, ligger Amagers gamle liv-line med sine mange små butikker. Truet af store centre og nethandel, men der er stadig liv i den gamle. Her gik linje 2, her krydsede Amagerbanen, og i den nærliggende Parmagade boede Miss Danmark!

Amagerbrogade marts 2017

Amagerbrogade

“Baby”. Nej, det er ikke en sang til kæresten, men til lille Ib i Mollaryd ved Borås, der blev født 5. marts 2017. Og faktisk en sang til alle de nyfødte i Danmark, Europa – og Verden! Velkommen og held og lykke! Og undskyld, at vi har indsat Trump som præsident og ødelagt jordens klima! Der er mange tanker, der rumler, når der kommer en lille ny til verden.

Min allerførste baby

Baby´en

“Dagen Begynder” En ny dag! En ny chance! Grib dagen! Sangen er skrevet af René Giannini og Anna Grete Telesford, der er Furefolks nye sangerinde fra og med maj 2017.

Foto af Nina Borre

Dagen begynder Tekst PDF

Dagen begynder

Og her er noderne i en lidt enklere udgave 8. april 2018) : Dagen begynder

Her er Furefolks udgave 25. april 2018:

Inspireret af en dejlig formiddag med syrisk musik 30. marts 2019 har René arrangeret melodien på en lidt ny måde:

“Den Første Pige”. Vi har lånt ideen fra Georges Brassens, der i 1954 sang “La Prèmiere Fille” om sammenstødet mellem den første kærlighed og det forstyrrende skolearbejde. Men mon ikke alle kender til det? Hvorfor dog plage unge mennesker med Cæsars Gallerkrige, når de har vigtigere ting i hovedet?

Den første pige

Den Første Pige marts 2017

“Den Første Skoledag”: Started´ på skolen i 58, tasken var ny, og den lugted´ af ko…Når man startede folkeskolen i 1958 blev man behandlet som små soldater, og mange lærere stak gerne lussinger for selv de mindste forseelser. Heldigvis var der undtagelser! Melodien hed oprindeligt “Ny” og kan findes her:

Ny.pdf andenstemme Ny

Den_første_skoledag  Mellemspil

Første skoledag

Nyt mellemspil (august 2017):

Mellemspil: Den_første_skoledag

“Den Lille Vals” Livet er kort, så det gælder om at leve det sjovt og godt!

Den lille vals Den Lille Vals NY TEKST januar 2017

“Drømmenes Kaj”. En sang, der tekstmæssigt har en vis lighed med Osvald Helmuths “Havnen” fra 1937. “Havnen” havde genial tekst af Arvid Müller og melodi af Åge Stentoft. Her er det Furefolks bud på samme tema. Udlængsel, nysgerrighed og grænser for galskaben. Vi har alle lysten til at drømme os væk fra dagligdagen og rejse ud til eventyret, hvor det så måtte være.

Drømmenes kaj

Drømmenes Kaj

Drømmenes kaj

Farumsangen Furefolk “Farumsangen” Her er melodien skrevet af Furefolks stifter, Rudolf Engelhardt (1933 – 2010). Han var typograf og spillemand. Og han var en musiker, der i sjælden grad nåede ud over scenekanten, når han f.eks. sang ”Min Pige Elsker At Elske” eller ”Himmelhunden”. Rudolf var jøde, så som ti-årig knægt måtte han i fiskekutter over Øresund, og han var for altid meget taknemmelig overfor den varme og hjælpsomhed, som han og hans familie fandt i Sverige.
Rudolf boede i øvrigt her i Hesselbækpark i Farum, hvor Furefolk øver, og han boede på samme adresse som Pia, vor fløjtespiller bor på i dag. Vi plejer at sige, at det er Rudolfs ånd, der har smittet hende. Rudolf var kommunist, men det afholdt ham ikke fra to gange at tage med venstremanden Peter Brixtofte til Sydens Sol på de gratis pensionistrejser. Teksten, der er en lovprisning af vor dejlige by og dens skønne natur, er af Rudolfs ven Lars J. Kristensen, som han kendte fra Klub 47, en pensionistklub, de begge var med i. Farumsangen Farumsangen Furefolk

Her er noderne til “Farumsangen” i g-dur, som er mere velegnet til fællessang end den ovenstående c-durs-version: Sangen om Rosa Parks G-dur

” Farums Pris” Endnu en sang til Farums pris. Denne gang af en lidt nyere dato, nemlig 2016. Da sangen har 10 ret lange vers (der er meget godt at sige om Farum), og da alle vers også har omkvæd, bruger vi den ikke så tit.

Foto af Nina Borre

Farums pris.Tekst

pdfFarums pris 

“Fløjteduellen”: En af René Gianninis første kompositioner. Den er fra omkring 2011, og den er skrevet til de tre fløjter, vi dengang havde i Furefolk.

“Forbudt For Børn” I 1950´erne var der nok mere, der var forbudt for børn, end tilfældet er i dag. Det var vældigt flovt, når man læste fars og mors strengt forbudte bøger, og Mor så kom for tidligt hjem. Melodien hed oprindeligt “Barndommen”. Barndommen

Andenstemme (august 2017):

Forbudt for børn Forbudt for børn marts 2017

“Færgemandens Sang”: En børnesang, der vil kunne få de følsomme til at skælve og de seje til at tisse i bukserne. Skrevet til en børnelejr ved Farum Sø. Sov godt, børn!

Færgemandens Sang

“Furefolks Velkomstsang” kan bruges, når vi for eksempel inviterer beboerne i Hesselbækpark i Farum, hvor vi øver, til fællessang ved sommer- eller efterårstid.

Furefolks velkomstsang november 2016

“Gad Vist” kalder vi denne muntre sag, der handler om, at det ikke altid er lykken at være så smuk, rig og charmerende som Donald Trump eller Simon Spies.

Gad vist december 2016

“Gud” Er der en Gud? Og i givet fald er det så en hun, en han, en hen eller en den? Og hvor meget bestemmer Gud? Det hele, eller er vi overladt til os selv, når Gud én gang har givet os liv? Disse spørgsmål, som alle selvfølgelig tænkte over allerede i forbindelse med konfirmationen, har vi skrevet en sang om. Sangen hed oprindeligt “Mundharmonika”.

Gud

Andenstemme til Gud:

Gud

Mundharmonika

Gud (ny stemme, august 2017)

“Holger Danske” er en dansk sagnhelt – og en sang, som Furefolk har skrevet under inspiration fra Ebbe Kløvedal Reich. Når landet stander i våde, og det gør det jo faktisk ret tit, stoler vi på, at Holger vender tilbage og sætter tingene på plads!

Holger_Danske Holger Danske maj 2017

 

“Kort Før Lukketid”: Det er juni, sen aften – eller nærmere tidlig morgen. Musikkerne pakker deres grej. Værthuset er lige ved at lukke, da hun kommer ind…..

Kort før lukketid december tekst 2016

Kort før lukketid.node pdf

“Kongelunden”: Det var Jonas Collin, der i 1818 tog initiativ til denne dejlige skov på det sydvestlige Amager. Her i sangen er skoven oplevet i lettere bedugget tilstand, på cykel hjem efter den sidste studenterfest engang i juni 1970. Solen står op, verden venter og alting kan ske!

Kongelunden Kongelunden NY

Nye stemmer (august 2017):

“Livet i de gamle gader”: København er en smuk by at spadsere i. Tårne, spir, vand, parker – man glædes over de gamle gader, men lige som man er allermest begejstret, fanges øjet af hjemløse flaskesamlere, plastikaffald og triste skæbner. Det har vi skrevet en sang om. Den hed oprindeligt “Roms Gader”.

Livet i de gamle gader december 2016

Roms_gader

“Livets Vandfald”: Melodien hed oprindeligt “Vandfaldet”, og oven på denne kom der en tekst, der handler om de skæbner og valg, man møder på vejen gennem livet. Hvis man er heldig, er der mindst én person, der står tilbage, når alle de andre er glemt. The Beatles skrev i 1965 sangen “In My Life”, der har samme motiv.

Livets vandfald

Livets vandfald marts 2017

Vandfaldet

Andenstemme til “Livets Vandfald” (september 2017): Livets vandfald

“Lone”: I efteråret 2016 skrev vi denne sang om den første forelskelse. Hun hed Lone Nielsen, og hun sad i rækken foran, når vi havde musik og sang i fjerde klasse. Så durskalaer og øvelser på blokfløjten føltes lige så vedkommende som en by i Rusland. Måske er det derfor, vi lyder som om vi rammer ved siden af engang imellem! Melodien fik i starten navnet “Regnskoven” (se billedet nedenfor)

Lone Lone

rimet version

“Min Barndoms Farmor” er erindringen om en farmor, som kom fra Småland omkring år 1900. Hun ville egentlig nok helst have været til Amerika, men det var for dyrt, så hun og hendes søster, Maja, blev hængende i København. Her blev de tjenestepiger, pudsede sølvtøj, syede og lavede mad – og til sidst fandt de sig hver en dansk mand. Min farmor hed Johanna Thora Gabrielsson og var et elskeligt menneske, der grinende og venligt bagte kager, læste bøger, passede børnebørn, lavede vin og fint håndarbejde og tog på smuglertogter til sit gamle fædreland – undertiden flere gange om dagen. Her er først den nyeste version fra 16. august 2017, og dernæst lidt ældre udgaver af samme sang:

Min barndoms Farmor sang december 2016

“Palæstina”: Siden 1948 har palæstinenserne levet under besættelse i deres eget land. Osloaftalerne (1993 – 1999) har sikret en form for skrøbelig fred, men har også opsplittet landet i små enklaver, indhegnet af pigtråd og mure. Det har vi skrevet en sang om. 

Palæstina

Palæstina maj 2017

Palæstina maj 2017

“Pause”: René har omkring 2009 skrevet dette lille instrumentalstykke, der som navnet antyder, er velegnet til at markere pauser. Pause

“Prærien” er Furefolks sang om Vestamager, et naturskønt, 20 km2 stort, menneskeskabt grønt åndehul sydvest for København. Vestamager er bestandigt truet af kræfter, der sætter motorveje og luksuriøse ejerboliger i stål, beton og glas højere end skov, dyr og blomster. Området skabtes ved inddæmning i starten af Anden Verdenskrig. Inddæmningen skabte arbejde til mange, der ellers var blevet sendt på tvangsarbejde i Tysklands OT-brigader.

Siden inddæmningen er mange planter og dyr indvandret. Mange fugle, især vadefugle, nyder godt af området og af landets største birkeskov, Pinseskoven. Køer, heste, dåvildt og råvildt afgræsser området for at forhindre det i at gro yderligere til. To pumpestationer holder det inddæmmede område tørt.

Vi vil, som Olga Svendsen sang om Nyboder i “Nyboders Pris” i 1930, stå på vagt og værne om den grønne Prærie!

Prærien sang om Vestamager september 2016

Prærien

“Påskevals”: Jørgen Bonde Sand, der spillede med i Furefolk 2008-2015, har skrevet denne lille vals, der er tilegnet hans “to piger”. Det er Jørgen, der håndterer sin sav, herunder:

paaskevals

“Rejsen”: Denne her fra juli 2017 har melodi af René Giannini og tekst af Anna Grete Telesford. Intet er vel bedre end at rejse ud, træde utrådte stier, møde nye mennesker og se nye syn!

Rejsen TEKST pdf

Rejsen

“Rødbøgen” Skrevet til en sommerfest på Fritidshjemmet Fuglsang i Farum af René Giannini. Melodien kan også bruges til en fødselsdag,  og den hedder derfor her også “Fødselsdagssangen”:

Rødbøgen

Fødselsdagssangen 2

“Sangen Om Det Kommunistiske Manifest”: Manifestet fra 1848 indledes med de berømte ord: Et spøgelse går gennem Europa – kommunismens spøgelse. Alle magter i det gamle Europa har sluttet sig sammen til en hellig klapjagt på dette spøgelse, paven og tsaren, Metternich og Guizot, franske radikale og tysk politi.  Værket gav håb til hundredtusinder af mennesker, der levede under slavelignende forhold, og det aftvinger stadig respekt og giver inspiration den dag i dag. Sangen om Det Kommunistiske Manifest

Sangen om Det Kommunistiske Manifest december 2016

“Små stykker af jer” med inspiration fra amerikanske Ron Pope (“Parts Of You”) lavede vi denne i efteråret 2016. Familien har betydet noget for os alle – på godt og ondt. Melodien hed oprindeligt “Skovsøen”.

Skovsøen

Små stykker af jer november 2016

“Sommertur med barnebarn”: Når bedstefar og det lille barnebarn går tur, vil der ganske givet vise sig nogle interesseforskelle: Is eller museer er blot ét modsætningspar. En sommertur langs med Mølleåen nord for København giver god anledning til at opdage forskelle og finde fællesnævnere. Melodien hed oprindeligt “Forlæns Og Baglæns”, fordi den kan læses begge veje. 

Sommertur med barnebarnet

Forlæns_og_baglæns

“Sortmose Sø”: Elverpiger, også kaldet huldrer, optræder som bekendt mest ved højsommertid, hvor de, hule i ryggen og ganske skamløse, forfører stakkels, intetanende mandfolk med deres udfordrende dans. Niels W. Gades “Elverskud” fra 1854 er et nationalt klenodie, der bygger på den gamle folkevise om Hr. Oluf. Vi har udvidet sæsonen for elverpiger til november og henlagt deres dans til Sortmose Sø (Farum Sø) i vor egen sang fra 2009 .Sortmose1Stm

Sortmose Sø ny udgave 1

“Stalingrad”: Vinteren 1942-43. Russiske mænd og kvinder kæmper for at vinde slaget mod Hitlers soldater og dermed vende 2. Verdenskrig. Den gennemsnitlige levetid for en russisk soldat ved fronten var 45 minutter, og mellem 1 og 2 millioner døde i alt! Et ufatteligt barbari, der ikke ligger længere tilbage end ca. 75 år! 

Stalingrad Stalingrad marts 2017

“Tiden”: Denne melodi er inspireret af en udstilling på Louisiana, en udstilling hvor den flygtige tid, der går, men ingen vegne kommer, var sat i centrum. Det er også det, teksten handler om: Hvem bestemmer over tiden, andre end os selv? Den første version er fra 16. august 2017, den anden lidt ældre.

Tiden

“Undervejs” handler om en rejse til Sverige på en solklar januardag – og om de små, gode oplevelser en helt almindelig tur kan byde på. Hvis man kigger efter, er det tydeligt, at vi vil hinanden det godt.Undervejs januar 2017 Undervejs

“Ved Juletid” og “Ved Forårstid”: Begge sange har samme melodi, der oprindeligt hed “Cajon”. Og begge sange er lovprisninger af tidspunkter på året, der har deres charme og lyspunkter hver især.

Ved Juletid

Ved forårstid

Nye stemmer (august 2017):

Ved forårstid

“Weekend”: En sang, man passende kan synge søndag formiddag. Bedst som den kommer, er den skønne, savnede, hårdt tiltrængte og længe ventede weekend forbi. 

Weekend 2